Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2014 10:18 - Ако можехме да ги чуем
Автор: originalna Категория: Други   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
2



 Прочитайки за загиналите домашни животни в Сърбия, си спомних едно изследване, попаднало ми преди време. В него учените с удивление констатираха, че при наблюдаваните от тях природни катаклизми, няма пострадали диви животни - само домашни. Без значение дали става въпрос за земетресение, наводнение или друго  някакво бедствие, жертвите са само от цивилизацията. Дивите животни навреме са напуснали опасните райони. Природата е предупредила, те са я чули и са се спасили. Цивилизованият човек слуша само телевизора.
Така е избрал. Но този избор се оказва смъртоносен за животните, които грижовният стопанин е завързал, заключил или затворил в клетка. Ужасното е, че за разлика от човека, животното ясно усеша приближаващата опасност. То отчаяно се дърпа и стене. Напразно.
Само ако можеха да говорят! Макар че, кой би им повярвал? Кой разумен/ цивилизован/ човек би взел  на серьозно едно четирикрако? Или приказките на малко дете? Или твърденията на някой без съответното образование. Или някакво си там предчувствие?
Инстинкт, интуиция, шесто чувство притежава всяко живо същество, дори човекът. Само дето човекът избира да пренебрегне този  тих глас, всеки път когато той му нашепва нещо, за което интелектът мълчи. А интелектът знае твърде малко и поради това, се впечатлява от авторитети. 
Ти на кого би повярвал - на специалиста, който говори компетентно и разумно от телевизора или на домашния си любимец, който нещо е  нервен, непонятно защо?
Кучето е най-добрият приятел на човека. Стара истина. Проверена. Кучето многократно е доказало, че е предано до смърт. То няма да  избяга, когато усети опасност и да изостави стопаните си в беда. По всякакъв начин ще се опитва да ги предупреди, да им помогне.  Ще загине с тях. Или за тях.
Мъчно ми е за загиналите животни - за тези, на които им е бил отнет шанса да се спасят и за тези, които са предпочели да останат!

Ех, ако можеха да говорят!



 image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: originalna
Категория: Други
Прочетен: 77761
Постинги: 35
Коментари: 4
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031