Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2014 07:07 - От къде започва Родината?
Автор: originalna Категория: Други   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
2



 Според учебниците -  от 681 година, от Аспарух, от държавната граница, от президента на републиката, от знамето и герба...
Ясно ли е? Ясно е защо уроците по родинознание/ роден край, човекът и обществото или както там е най-новото наименование/ са най-трудните за малките ученици. 
Децата нямат развито абстрактно мислене. Думата жена извиква в съзнанието им образа на майка им. Думата дом свързват с къщата, в която живеят. Думата дете изразява представата им за себе си. В техния свят всичко е конкретно, близко и познато, всичко е тук и сега. Всичко, освен написаното в учебниците им. Сложните думички от илюстрованите страници нямат образ. Далечни и чужди за децата са разказите за отминали събития и факти, за непознати хора и места. Уроците за тях са скучни и трудни, защото са безинтересни. Без връзка със света им знанието е неусвоимо за децата. Неразбираемото съдържание принуждава учениците да зубрят. Те наизустяват цели пасажи, дори цели страници. Големият обем на информацията и най-вече пълната липса на приложение са причина за бързото й забравяне. В детската памет остават само откъслечни думи и фрази - песъчинки, от които се  раждат т. н. ученически "" бисери"" . 
От къде започва Родината?
Казал го е поетът, изпяла го е песента - Родината започва от теб. Началото е в спомените ти за бабините приказки и  за уханието на дома, във фотографиите от семейния албум и сервиза от нечий чеиз,  които пазиш за да пазят теб. Коренът й е във фамилното име, в твоето име. От родното и близкото, от милото и свидното, от своето започва Родината. 
Как се казваш? Кои са родителите ти? Къде е домът ти? Кои са нещата, които обичаш? Всяко дете с радост отговаря на подобни въпроси и се стреми да научи повече, да знае  повече.
Родина започва с род. Родинознанието трябва да започва със знанието за род и семейство, за да продължи със знанията за селището и родния край и да стигне естествено до националните хроники и традиции. То трябва да расте и се развива заедно с учащия се, да комуникира на неговия език и да е част от настоящето му. За да даде добър плод - родолюбието.   .








image



































































Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: originalna
Категория: Други
Прочетен: 78504
Постинги: 36
Коментари: 6
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930