Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2017 16:03 - Водици
Автор: originalna Категория: Други   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2017 16:08


 Водици е един от големите / тройните/ празници в българския обреден календар. Празникът бележи края на мръсните / поганските дни, които започват от Божик - друг тридневен празник.
На 5 януари / Зимен Кръстовден/ небето благославя водата - духът кръщава. На този ден хората поверяват на водата най-съкровените си желания - за изцеление, за израстване, за любов. Наричането се прави и днес. Под открито небе се оставя да пренощува съд с вода, над която е изречено пожелание. 
На 6 януари / Йордановден/ мъжете се къпят в ледените води на реки и езера, и този на когото се даде да намери кръста, хвърлен от свещеника, се смята за благословен.
Следващият ден, 7 януари, е наречен Женски Водици - къпят се ритуално моми и невести.
На първият ден от Водици, въпреки че е празник, се спазва строг пост. На вечеря трапезата се кади, ястията са постни и са нечетен брой. На вторият и третият ден се извиват хора и се ходи на гости при кръстници и именяци. Имен ден празнуват Йордан/ Йордана, Иван/ Ивана, Йоан/ Йоана, Бистра, Капка, Росица.
Спазват се традициите по българските земи, но разбират ли се? Замисляме ли се, поне на Водици, че Йордан е име на река, а Йоан е Кръстителят - човекът кръстил с вода Исус Христос? Забелязваме ли състоянието на реките си, на водата, която пием?
Всеки празник е съд, в който се съхранява знание - истина завещана ни от предците. Без тази истина, традицията престава да съществува или се превръща в музеен експонат, в атракция за туристите, в празна черупка.
Празникът водици ни учи;
ВОДАТА е най-ценното съединение на планетата Земя.
ВОДАТА е носителката на живота - чистата вода. За да сме здрави трябва да пием чиста вода. А за да имаме чиста вода, трябва да имаме гори. 
ВОДАТА е затворен цикъл - каквото излеем в нея, това и ще получим.
Истина -  всеизвестна, но загърбена. Колцина от нас, поне на Водици, се замислят за своето отношение към водата, за своя принос, за своя избор? А всеки прави своя избор всеки ден, при всеки свой допир до водата.
Аз избирам да помагам на водата - в моя дом, според моите сили, с моите възможности.
Аз избирам да вярвам, че водата е жива и ме чува.
Аз избирам да я нарека да бъде чиста и живителна, пречистваща и изцеляваща, ценена и обичана.
Поне на Водици.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: originalna
Категория: Други
Прочетен: 78338
Постинги: 36
Коментари: 4
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930