Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2020 20:00 - Питание и възпитание
Автор: originalna Категория: Други   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Питание / рус. / означава хранене и е сродна на думата пить / рус. /  - пие.
 В съвременния български език думата хранене няма връзка с думата пие. Но ако се замислим - първата храна на човека / и на другите бозайници / е кърмата. Млякото е храна. Затова и до днес кравата е свещенно животно в Индия. Тя дава мляко. Децата могат да се хранят с нейното мляко. Детският организъм може да разгражда лактозата и затова за децата млякото е храна. За възрастните индивиди млякото е ядене. Ядене е и всяка друга храна, която приемаме без да се съобразяваме с нуждите на тялото си.
Човешкото тяло е съвършен организъм - самопочистващ и самовъзстановяващ се. Но за да може той да функционира добре, човек трябва да го познава и зачита.
Много съвременни хора познават по-добре възможностите на телефона си, отколкото на тялото си и се грижат повече за телефона.
Получаваме телата си като дар и ги приемаме за даденост. Едва когато почувстваме болка се замисляме. Искаме да отстраним проблема и отиваме на лекар, като при техник. Както правим, когато имаме проблем с телефона или с компютъра. Уви!
Няма как да сменим тялото си, както правим с вещите си. Но можем да обновим тялото си, като му позволим да се възстанови. Достатъчно е да му осигурим оптимален режим на работа.
Думата режим свързвам с уроците за дневен режим в училище. Те ми се струваха скучни и излишни. Днес разбирам, колко ценно е това знание. Защото да спазваш дневен режим одначава да се съобразяваш с естествените цикли на тялото си, да му осигуряваш възможност да функционира перфектно.
Нека си припомним:
- От 6 до 7 часа се чисти дебелото черво. Най-подходящото време да се отиде в тоалетната.
- От 7 до 9 часа се чисти стомаха. Топлата вода / чай с малко мед е най-доброто, което можем да направим за себе си сутрин.
- В 9 часа е време за закуска.
- В 12 - обяд.
- От 13 до 15 часа стомахът храносмила, а тънките черва се чистят.
Храносмилането изразходва много енергия, затова ни се приисква да си полегнем. В детството си лягахме за следобедна дрямка. В южните страни, като Испания например, сиестата е и за възрастните. Знаят хората как да живеят!
- В 15 часа можем да хапнем, ако сме гладни. Плодове или лека закуска. Суровите плодове се разграждат бързо. Разграждането им става в червата, затова се консумират на празен стомах. Те осигурят нужната ни енергия за да сме работоспособни.
- Вечерята е в 18 часа.
Някой ще каже " До 18 часа. " . Друг ще махне с ръка - " Да си угаждат могат богатите. Работниците не са господари на времето си." Така е. Знам пирамидата на ценностите. Основно е препитанието.Страхът за оцеляването е бариерата, която прегражда пътя към следващото стъпало, към възпитанието.
Възпитанието е това, " което си засукал с майчиното мляко" , това, което определя пътя ти в живота. Възпитанието е разликата между бедните и богатите. Бедните мислят за препитанието. Богатите са над това ниво, върху него, въз него.
Хубавото е, че всеки може да се качи на следващото стъпало, ако насочи енергията си нагоре. Тялото ще я последва. То има удивителни способности за присобяване.
Ако човек си направи дневен режим / съобразно ангажиментите си/ , тялото бързо ще се нагоди. За около 20 дни се изгражда привичка.  
Когато вървим към себе си, пътят е кратък и лесен. И ето, че в един прекрасен ден човек започва:
- Да се събужда без часовник.
- Да огладнява, когато има време да се нахрани спокойно, човешки.
- Да е енергичен в часовете за работа.
- Да заспива веднага щом си легне и да спи здрав, отморяващ сън.
- Да казва " Добро утро" .
- Да има добро храносмилане.
- Да се усмихва често.
Възпитанието си личи.

 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: originalna
Категория: Други
Прочетен: 78527
Постинги: 36
Коментари: 6
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930